Što je kiropraktika i kako Vam može pomoći

Da li patite od:

– križobolja
– išijasa
– diskopatije
– discus hernije
– napetosti mišića
– ukočenosti
– bolova u vratu, ramenima i rukama
– trnjenja i parestezije nogu i ruku
– glavobolja
– vrtoglavica
– problema lošeg držanja
– skolioze kifoze

Pročitajte što je kiropraktika i kako vam može pomoći

Što je kiropraktika?

Kiropraktika je grana medicine koja se bavi uspostavljanjem i održavanjem zdravlja pomoću manipulacije kralježnice i njenih struktura. Ona je prvenstveno usredotočena na odnos između kralježnice i živčanog sustava. Osim što tretira niz različitih poremećaja, kiropraktika se pokazala učinkovitom zbog široko rasprostranjenosti živčanog sustava, i kod mnogih drugih bolesti, kao što su određene glavobolje, mišićne napetosti, stres i omogućavanje održavanja osjećaja dobrog zdravlja organizma. Kiropraktičar koristi prirođenu sposobnost organizma da se sam izliječi uz pomoć pravilnog funkcioniranja živčanog sustava. Kiropraktičar tretira, putem manipulacije, poremećaje kralježnice kako bi uspostavio tu bazičnu sposobnost ozdravljenja bez primjene lijekova odnosno kirurškog zahvata.

Pregled i tretman

Prilikom svog prvog posjeta kiropraktičaru obavit će se fizikalni pregled. Također će se obavit i pregled vaše kralježnice koji obuhvaća ispitivanje pokretljivost i cjelokupnog stanja vaše kralježnice, ortopedski pregled kao i kompletni neurološki pregled, prema potrebi. Glavna je kiropraktička metoda tretmana manipulacija kralježnice. Koristeći ruke kiropraktičar namješta određene dijelove kralježnice brzim i bezbolnim potiscima koji mobiliziraju kralješke. Takva se namještanja moraju redovito ponavljati tijekom određenog razdoblja kako bi se postigla željena korekcija. Ublažavanje tegoba zbog pogrešnog položaja kralježaka i iritacije živaca omogućuje organizmu u pokušaju uspostavljanja normalnog zdravstvenog stanja. Osim manipulacije kralježnice vodi se računa i o držanju tijela, prehrani, tjelovježbama, radnim i rekreacijskim navikama

Trebam li obaviti rendgensko snimanje?

Rendgenske snimke kralježnice neobično su važne za kiropraktičara, jer omogućuju isključenje bolesti i postavljanje dijagnoze određenih anomalija kralježnice koje nisu vidljive na prvi pogled tijekom fizikalnog pregleda. Svaki je slučaj jedinstven, te se rendgensko snimanje obavlja samo prema potrebi.

Koliko će mi koristiti kiropraktički tretman?

Kiropraktički tretman ima dugoročne i kratkoročne ciljeve. Kratkoročni je cilj podvrgnuti kontroli pacijentove tegobe i osloboditi ga bolova. Dugoročni su ciljevi korekcija strukturalne neravnoteže kralježnice koja je uzrokovala prvobitni problem i sprječavanje ponovne pojave tegoba (recidiva). Pri tome treba opet naglasiti poja preventivnog tretmana. Redovnim kiropraktičkim tretmanom organizam postaje sposobniji za borbu protiv mnogih tegoba s kojima se suočavamo svakodnevno. Ne Morate biti bolesni da bi vam koristio kiropraktički tretman. Mnogi su športaši koristili kiropraktiku kako bi postigli bolje rezultate.